PERMAINAN TRADISIONAL

Permainan tradisional berupaya membentuk sebahagian daripada kehidupan yang dilalui oleh nenek moyang kita. Perkara utama yang menjamin kesinambungan permainan tradisional pada masa lalu ialah keseragaman cara hidup nenek moyang kita. Permainan tradisional juga dikenali sebagai permainan rakyat. Ada di antara permainan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi hanya diketahui oleh ibu bapa dan datuk nenek kita sahaja. Tetapi ada juga yang masih dimainkan lagi oleh kanak-kanak sehingga hari ini. Di antara permainan itu termasuklah , congkak, wau, batu seremban, sepak raga, gasing dan lain-lain.

Thursday, March 22, 2007

Congkak

Pengenalan

Permainan congkak ialah sejenis permainan Melayu tradisional yang digemari oleh kaum wanita dan kanak-kanak. Permainan ini memerlukan dua orang pemain.Alatan yang digunakan dalam permainan ini adalah papan congkak dan buah congkak. Kadang-kadang sebagai ganti papan congkak, lubang-lubangnya dibuat di atas tanah. Sementara biji-biji congkak pula ialah guli-guli kaca, buah getah, biji saga, batu-batu kecil dan sebagainya. Setiap papan congkak hanya boleh dimainkan oleh dua orang sahaja.

Papan congkak mengandungi 14 lubang yang dipanggil "kampung". Terdapat dua lubang besar di setiap hujung papan congkak. Lubang ini dipanggil "rumah".


Cara-cara Bermain Congkak


a)Permainan ini dimulakan serentak dengan memasukkan sebiji "buah" ke dalam setiap "kampung" sendiri dan seterusnya masukkan ke dalam "rumah". Seterusnya "buah" hendaklah dimasukkan ke dalam "kampung" lawannya. Jika ia singgah di kampung lawan yang tidak ada buah ia dikira mati.
(b) Jika buah terakhir singgah di kampung lawan yang mempunyai buah, maka ia boleh meneruskan permainan.
(c) Jika ia mati di kampung sendiri, bertentangan dengan kampung lawan yang mempunyai buah, ia berhak mengambil buah lawannya itu.
(d) Sekiranya ia mati di kampung sendiri setelah melalui kampung lawan dan didapati di kampung lawan tidak ada buah, maka ia mati dalam kerugian.
(e) Di akhir permainan buah hanya tinggal beberapa biji sahaja dalam kampung masing-masing. Mereka dikehendaki berjalan tapak secara serentak menuju ke arah rumah masing-masing. Sekiranya salah seorang kehabisan buah dalam kampung ianya dikira kalah

26 comments:

Norlee Fardzlena said...

fuyyoooo....dasat...dasat...baru 2/3 ari belajar dah blog mcm ni...exellent...marvellous...
Syabas....n buat lagi...

sakura_93 said...
This comment has been removed by the author.
sakura_93 said...

boleh x bg tau sy more bout permainan tradional ni???? sy x ckp bhn la nk bwut kajian.. plz yer??

whitecoco said...

saya x ckup bahan gak la..nak wat...elimen 1 saya hanya ambik dalam internet...

ying qian said...

how 2 find (negeri yang mempopularkan permainan ini) dan (kaum/etnik yang terlibat )!!
if u know pls send the website 4 me at msn!!gurls1230@hotmail.com

cda_kechick said...

sye pown x ckop ag bhan about permainan tradisianal nie,, sesape yg ade plezz help me! tolg send kat myspace kite ek, cda_syida@yahoo.com

amirul said...

WOW!!!! Permainan Tradisional...
sungguh dahsyat teknologi nih.. jarang jumpa prmainan yg ade bnyk lubang...golf cme ade 1 lubang jek..tp congkak ade bnyk lubang..wow..!!
Tp mcmmane nak elaboratekan lagi tntang permainan tradisional nih..kang x pasal2 terang bnde yg sme 2 kali..

fairy kiwi said...

hye...
congkak nie best taw..
try la men..
pasti nak lagi..

E-Zat_Klate said...

kawe oghe klate payoh skit nok cari pasal congkak ni...kawe nok tau dari mano asalnyo congkak ni..

E-Zat_Klate said...

lupo plop ni e-mail kawe mr_kerbau@yahoo.com

amirul nor hafidz said...

memg bes pe..

farhana_f3 said...

terima kacih....!
sya ngah wat kajian pasai bnda ni...
blog anda amat mbantu sye!
teruskn usaha anda!!!

TERUSKAN BERHIDMAT UNTUK NEGARA.

TQ...

husna6334 said...

boleh x perbnyk kn lg info psl prmaninan tradisional nie??bukan psl conggkak shj ..lebih kpd prmainan kmpung..

husna6334 said...

sy kna buat folio psl prmainan tradisional..boleh x sy ambil info dr blog awk??

ainnabila said...

Ttttttteeeeerrrrrriiiimmmmmaaaaa kkkkkkkaaaaaaassssssiiihhhhhhh!!! dsebab kn blog ni sye senang cri maklumat ;-] thank you ye.....

wani ... said...

ok dah la nak kena buat pasal permainan congkak buku skrap

wani ... said...

what ever

tamanraudhah said...

Beri Laluan

Nilai 1g Morhabshi sama dengan 1g EMAS. Benarkah?

Zati Izzati said...

wahhh , tq ye . ni kerje sekolah. saye tiru di sini jer ^_^ hehe. thx again :)

awinz niwza said...

sye pon nak tiru gak lah, maklumlah nak buat keje sklah tengah takde idea! tq! ^_^

❀ Story Morry Nieyna ❀ said...

say's :: Thanks c0z dah membantu Nieyna buat karangan (: HEHE , n Nieyna nak ucapkan Selamat Hari Lahir buat kawan sekelas Nieyna . Ikma Syamilah ^^ Hari niy hari lahir dia :D Hope Ikma sihat selalu n dimurahlan rezeki . Aminn .

BadrulAsiyah Abu Kassim said...

info yang sgt bermanfaat utk saya dan anak nak didik saya di sekolah.. teruskan usaha anda utk membangunkan minda masyarakat

syafiqah nasar said...

memang seronok main pemainan ni!!kalau main ramai ramai pun best!!!

noranita ismail said...

mohon share ye tq

Abdul Manan said...

Salam saya minta halal ye kerana saya ada copy beberapa entry sis utk tugasan yg ckgu saya beri. terima kasih share ilmu yg berguna :)

Noor Lela Md Taib said...

Terima kasih. Saya mohon kebenaran untuk mencetak bhn dan menggunakannya utk p&p dlm kelas.