PERMAINAN TRADISIONAL

Permainan tradisional berupaya membentuk sebahagian daripada kehidupan yang dilalui oleh nenek moyang kita. Perkara utama yang menjamin kesinambungan permainan tradisional pada masa lalu ialah keseragaman cara hidup nenek moyang kita. Permainan tradisional juga dikenali sebagai permainan rakyat. Ada di antara permainan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi hanya diketahui oleh ibu bapa dan datuk nenek kita sahaja. Tetapi ada juga yang masih dimainkan lagi oleh kanak-kanak sehingga hari ini. Di antara permainan itu termasuklah , congkak, wau, batu seremban, sepak raga, gasing dan lain-lain.

Thursday, March 22, 2007

Permainan Batu Seremban

Pengenalan

Batu Seremban juga dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat. Sering dimainkan di waktu lapang.Permainan ini dimainkan oleh kanak-kanak perempuan sama ada secara individu atau berpasangan. Ianya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih.

Biasanya ia menggunakan guli kaca, biji getah, ketul batu yang kecil atau ketulan-ketulan objek lai berbentuk bulat. Bilangan yang biasa digunakan sebanyak lima biji. Objek-objek ini dikenali sebagai buah.Cara Bermain
Dalam bermain Batu Seremban ini terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepadaperingkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.

10 comments:

Anonymous said...

batuu seremban xkan xda owg mbik kowt?ssh jew?spak raga lgi ssah tapi ada owg cqi..ish3..

nafis said...

knp x byk maklumat tntg batu seremban nie...

miera said...

maklumat ini banyak membantu saya menyiapkan tugasan ya ng diberikan

miera said...

maklumat ini telah membantu saya untuk menyiapkan tugasan yang diberikan

Gurl said...

steady....

Gurl said...

steady....

Coffee Girl... said...

Maklumat ini buat saya ngantok............... hehe

qistina said...

batu seremban asal dari mana ha.

biela said...

mklumat xbes lgsong.. xpyaH WAT R!

AfrinaTarmizi said...

tengs bagi maklumat ni ,maklumah ni sangat membantu :)